There was an error in this gadget

Monday, 25 July 2011

RED VELBET CAKE..... yummy....

My NEW CAKE...... RV CAKE.... nasib tak LV kan..
Smlm br belajar 1 lagi jenis kek.... ropenyer tak der lan santik kan... sbb icing dia macam cair dr biasa... so agak susah lah nak mereka2... ehehheh.. sebenarnya dh lama tak mengicing kek nie... selalu makan yg simple2 jer.... ruginyer rasa sbb dh lama tinggal bidang nie.... hehehe.... tgk lah kat bawah nie... resepi n picture2.... anyway thanks to ROZI AMIR... sb jadi cikgu cikgi kita smlm.. hehehe... :P

yg nie 1st step after process mbaking.... merah kan....



nie lah dia.... kek yg dah di coating kan... sbb icingnyer agak cair.....


Tadaaaaa.....nielah hasil nyer.... rope lepas bertahun xmengicing kek.... wahahah... lawak kek topi nie... tapi tak per... nanti cuba lagi... wahahaha..... :P


lepas dipotong... rasa takut tgk warnanya... tapi kata cikgu warna cantik... emm kira ok lah tue.. wahaha...


nah... ambik lah rasa... macam tak caya rasa dia.... bak kata ahmad nisfu..." walaupun rupa pun burukk tapi rasemu.... alahai.... sgt sedap.... xtau nak kata camner.. nie lah 1st kek yg aku buat then aku makan... tambah pulak tue... slalu nya ambik sesudu jer..... korang kena rasa..... sedap giler uuhh..... kalu nak buat sdiri... resepi ader kat bawah... tapi kalu dah malas tue... sudi2 lah order... hihihi.... da..... resepi kat bwh yer.. tue.. tue... salin yer....

Bahan Kek* 250g tepung kek *
* 1/2 sk garam *
* 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
* 113g @ 1/2 cawan butter
* 300g gula kastor
* 2 biji telur gred A
* 1sk esen vanila
* 240ml buttermilk
* 2sm  pewarna merah
* 1sk  cuka
* 1sk soda bikarbonat

Cream Cheese Frosting
* 227g cream cheese
* 227g mascarpone
*115g gula kastor
* 360ml whipping cream
* sedikit susu segar utk frosting yg agak lembut

Cara-cara

*BUTTERMILK - Satukan 1cwn susu segar + 1 sudu makan cuka atau jus lemon atau cream of tar tar dgn sukatan yg sama.
  Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat.Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang
  dengan butter.
* Pada bekas lain, satukan gula dan butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
* Masuk telur satu persatu & putar hingga kembang
* Warnakan Buttermilk tadi  dengan pewarna merah dan kacau sebati
* Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali.
* Bekas kecil, bancuh soda bikarbonat dan cuka or jus lemon hingga berbuih. Tuang terus dlm adunan
* Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak.
   Jika bersih tandanya sudah masak.
* Sejukkan dan bahagi kpd 3 atau 4 bahagian.
* Penyediaan  cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan  gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
* Sejukkan dalam peti ais..lebih lama lebih umpph..Potong dan hidangkan.

No comments: